Sabem el sucre que consumim cada dia?

Sabem el sucre que consumim cada dia?
Font: mouelcos.cat

Sabem el sucre que consumim cada dia?

Sabem el sucre que consumim cada dia? és una activitat inspirada en el projecte sinAzucar.org.

sinAzucar.org és un projecte fotogràfic que pretén visualitzar el sucre lliure que hi ha en molts dels aliments que consumim habitualment. sinAzucar.org fotografia un producte al costat de la quantitat de sucre que conté en grams i el seu equivalent en tarrons.

Sabem el sucre que consumim cada dia?

Font: www.sinAzucar.org

Sucre lliure vs sucre intrínsec

L’OMS (Organització Mundial de la Salut) considera sucres lliures els sucres afegits als aliments pels fabricants, els cuiners o els consumidors. També els sucres que es troben de forma natural a la mel i als sucs de fruita.

Els sucres lliures es diferencien dels sucres intrínsecs que es troben a les fruites i a les verdures senceres fresques.

No hi ha proves que el consum de sucres intrínsecs tingui efectes adversos per a la salut, en canvi sí la dels sucres lliures. Així doncs, les recomanacions de consum de sucre no s’apliquen al consum de sucres intrínsecs presents en les fruites i verdures senceres fresques.

Un excessiu consum de sucres lliures comporta un major risc de sobrepès, obesitat i càries dental.

La quantitat màxima de sucre recomanada per l’OMS (Organització Mundial de la Salut) és de 25 grams, equivalent a sis tarrons.

Informació extreta de:

https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugar_intake_information_note_es.pdf

 

Activitat

En aquesta activitat l’alumnat ha analitzat la quantitat de sucres lliures de diferents aliments processats i ha elaborat un pòster en què es demostra que el consum habitual de sucre està molt per sobre de la quantitat recomanada per l’OMS.

Durant uns dies l’alumnat ha anat portant a classe els envasos i embolcalls de diferents productes processats que consumeix habitualment: brics de suc, llaunes de refresc, caixes de galetes, envasos de pizzes, etc.

Quan s’ha recollit un nombre suficient d’envasos i embolcalls s’han repartit per grups, juntament amb una cartolina, unes bossetes de plàstic i un paquet de sucre refinat.

Cada grup ha analitzat l’etiqueta del producte per saber la quantitat de sucre lliure que conté per a cada 100 grams de producte i ha omplert una bosseta amb aquesta quantitat de sucre. Per fer aquest procés s’ha fet servir una bàscula de precisió.

Finalment s’han enganxat a la cartolina els envasos i embolcalls al costat de les bossetes amb la quantitat de sucre que contenen per elaborar el pòster.

Aquesta activitat ens ha servit per reflexionar sobre la quantitat de sucre que consumim habitualment i sobre la importància de reduir el consum de productes processats que contenen sucres lliures perjudicials per a la salut i augmentar el de fruites i verdures que contenen sucres intrínsecs que no són perjudicials per a la salut.

Cliqueu damunt la imatge per veure les fotografies d’aquesta activitat.

Sabem el sucre que consumim cada dia?

Font: mouelcos.cat

 

Més informació:

https://www.sinazucar.org

https://magnet.xataka.com/en-diez-minutos/estos-son-todos-los-terrones-de-azucar-que-ingieres-cada-vez-que-tomas-tomate-frito-o-una-pizza

 

 

També us pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *