Coneixeu el goubak?

Coneixeu el goubak?
Font: mouelcos.cat

Coneixeu el goubak?

Coneixeu el goubak? El goubak és un esport alternatiu de col·laboració i oposició regulada creat l’any 2016 pel mestre d’educació física de la comunitat de Madrid Víctor Manso Lorenzo amb la finalitat d’incrementar les experiències lúdiques i esportives de l’alumnat mitjançant nous elements tècnics, tàctics i estratègics per contribuir a enriquir el seu bagatge i competència motriu.

En el goubak dos equips mixtos de cinc jugadors/es juguen al voltant d’una porteria central amb l’objectiu d’assolir i mantenir quinze punts en els trenta minuts que dura un encontre.

Per aconseguir sumar o restar un, dos o tres punts la pilota de goubak ha de passar per la porteria formada per tres piques situades al centre d’una àrea circular, llançada amb les mans o xutada amb el peu, i ha de ser atrapada per un company/a d’equip a l’altra banda. Cada equip disposa de 5 passades per aconseguir puntuar.

Elements estructurals del goubak

La pilota

La pilota de goubak és de color verd fluorescent, està feta d’escuma d’alta densitat i té forma d’esfera aplanada.

La pilota de goubak es ven a la botiga d’esports Ranking.

La porteria

La porteria de goubak està formada per tres piques ubicades als costats d’un triangle equilàter d’un metre de costat i amb una alçada mínima de dos metres. La porteria de goubak s’ubica dins l’àrea central del camp.

La porteria de goubak es ven a la botiga d’esports Ranking, però es pot construir fàcilment amb tres piques, tres bases llastrades i tres xurros de natació.

El terreny de joc

El joc transcorre al voltant d’una àrea circular central on no pot entrar cap jugador/a dels dos equips. Al seu voltant es divideix el terreny de joc en tres parts iguals. Cadascuna d’aquestes parts rep el nom d’àrea d’un, dos i tres punts.

El goubak compta amb una web de referència per a la presentació dels elements que componen aquest esport alternatiu i la comprensió de les normes que el regeixen. A més, també aglutina a la secció anomenada “Material didáctico” nombrosos recursos didàctics i materials de suport per ajudar a implementar-lo en les classes d’educació física: articles teòrics, fitxes i targetes de suport, unitats didàctiques, instruccions per elaborar un marcador, infografies, vídeos, etc.

Font: goubaksport.com

Per tal d’implementar aquest esport alternatiu a les classes d’educació física s’han creat uns materials complementaris

Documents de presentació de les principals normes

Aquests documents d’experts estan basats en els creats per Lidia Pablos Rueda en la seva unitat didàctica. Goubak Attac, publicada a la web de referència del goubak i classifiquen les normes del goubak en quatre categories:

  • Experts en passades
  • Experts en porteria i terreny de joc
  • Experts en puntuació
  • Experts en regles principals

Aquests documents d’experts es poden fer servir utilitzant la tècnica d’aprenentatge cooperatiu puzzle de Aronson o grup d’experts en les sessions inicials de presentació del goubak o també més endavant per tal de consolidar els aprenentatges que es van assolint.

La versió editable d’aquests documents d’experts està disponible per descarregar-la.

Coneixeu el goubak?
Font: mouelcos.cat
Coneixeu el goubak?
Font: mouelcos.cat
Coneixeu el goubak?
Font: mouelcos.cat
Coneixeu el goubak?
Font: mouelcos.cat

https://app.box.com/s/751ajcqs54cdguu8f5r2q7qxgrz9mxj8

Marcador de goubak

A la pròpia web de referència del goubak es fa una proposta d’autoconstrucció d’un marcador. S’ha creat un de nou amb un disseny que crec que facilita a l’alumnat comptabilitzar la puntuació, ja que un dels objectius d’aprenentatge és que l’alumnat gestioni de manera autònoma el desenvolupament del joc.

La versió editable del marcador està disponible per descarregar-la.

Font: mouelcos.cat

https://app.box.com/s/54fx5g2nos7zgjhgqvx3cvb0iwwg1789

Un cop practicat aquest esport alternatiu en les classes d’educació física la valoració és positiva.

Coneixeu el goubak?
Font: mouelcos.cat

https://app.box.com/s/y121n584qdtsosrdsia4k3xrgv0rq7ra

Pel que fa a les regles de joc, al principi resulten una mica complicades. Per això s’han introduït algunes modificacions per tal de simplificar-les i assegurar la participació de tothom.

El jugador/a amb pilota només es pot moure per l’àrea on ha rebut la pilota de goubak i ha de passar-la abans de cinc segons.

Adaptació: el jugador/a amb pilota es pot moure per qualsevol àrea de joc excepte l’àrea central.

El passador/a i el receptor/a han d’estar en àrees diferents en el moment de la rebre la pilota de goubak.

Adaptació: el passador/a i el receptor/a poden estar a la mateixa àrea en el moment de rebre la pilota de goubak.

Es produeix quan un jugador/a de l’equip atacant rep la pilota i és capaç de tocar a un jugador/a de l’altre equip amb la mà (pot pivotar). En aquest cas, el jugador/a tocat ha de sortir del camp durant aquesta jugada. El jugador/a atacant, reinicia la possessió amb la pilota en vertical des del terra en el lloc on s’ha produït la jugada.

Adaptació: O bé no s’aplica aquesta regla de joc o el jugador/a atacant, reinicia la possessió amb la pilota en vertical efectuant un llançament amb les mans en el lloc on s’ha produït la jugada.

Juguen dos equips mixtos de cinc jugadors/es cadascun.

Adaptació: els equips sempre són mixtos però el nombre de jugadors/es pot ser variable, preferentment de quatre jugadors/es.

Consta de dues parts de quinze minuts de durada, amb un total de trenta minuts de joc.

Adaptació: el temps de joc pot ser variable i es pot pactar amb els equips.

La possessió de cada equip està condicionada a efectuar un nombre inferior o igual a 5 passades (incloent-hi la passada a través dels pals) que rep el nom de jugada. Si un equip anota, continua amb la possessió de la pilota.

Adaptació: la possessió de cada equip no està condicionada a efectuar un nombre inferior o igual a 5 passades (incloent-hi la passada a través de la porteria) sinó que tots els jugadors/es de l’equip han de rebre la pilota alguna vegada abans de poder efectuar la passada a través de la porteria.

Durant la pràctica d’aquest esport alternatiu s’han creat un total de quatre equips per a cada grup classe. Per a cada equip s’ha designat un capità/na encarregat de gestionar el bon funcionament del seu equip i de resoldre de manera assertiva els possibles conflictes que puguin sorgir en el decurs de la pràctica del goubak.

A més la gestió del desenvolupament dels encontres s’ha delegat en el propi alumnat: control del temps, dels canvis i del marcador, etc.

Font: mouelcos.cat
Font: mouelcos.cat
Font: mouelcos.cat
Font: mouelcos.cat

El goubak ha format part de la SdA enfocada a preparar la participació de l’alumnat en les jornades esportives de centre que cada any s’organitzen com a escola a la zona esportiva municipal de Can Jofresa.

S’han organitzat un total de dotze encontres de goubak que s’han dut a terme en quatre camps de manera simultània i que han estat gestionats pel propi alumnat.

Font: mouelcos.cat

També us pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *