La veu de l’alumnat a l’àrea d’educació física

La veu de l’alumnat a l’àrea d’educació física

La veu de l’alumnat a l’àrea d’educació física

Cada centre ha d’elaborar un model propi d’informe d’avaluació de naturalesa qualitativa, que emet l’equip docent després de cada sessió d’avaluació i que ha de reflectir els resultats obtinguts en el procés d’aprenentatge de l’alumne o alumna, així com els aspectes acadèmics, personals i evolutius que es considerin oportuns i, si escau, les mesures i suports d’atenció educativa que s’hagin adoptat o que s’hagin previst.

En les sessions d’avaluació de cinquè i sisè de l’educació primària i en tots els cursos de l’educació secundària obligatòria s’ha d’escoltar la veu de l’alumnat, que prèviament haurà reflexionat sobre els processos d’aprenentatge en les diferents àrees, matèries o àmbits. Cada centre ha de determinar el procediment a través del qual incorpora l’alumnat a les sessions d’avaluació.

DECRET 175/2022, de 27 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica

Significa que no hi ha cap model oficial d’informe i que cada centre, segons la seva pròpia cultura, experiència i context, ha de definir el format d’aquest informe que ha d’incloure de forma prescriptiva el seguit d’informacions que estan delimitades en el text del Decret.
També es poden incloure en aquest informe altres informacions importants com, per exemple, l’autoavaluació de l’alumnat i l’opinió de les famílies.

Significa que l’informe ha d’explicar amb un llenguatge entenedor per a les famílies quins són els aprenentatges que ha adquirit l’alumnat a partir de les àrees de coneixement o matèries i dels projectes globalitzadors de caràcter transversal. També que ha d’aportar informació sobre el seu desenvolupament personal.
Aquesta informació ha de ser personalitzada i concreta i hauria de defugir d’estereotips o generalitzacions. Ha de fonamentar-se en les observacions i evidències que el professorat recull del procés d’aprenentatge de l’alumnat.

Significa que l’informe ha de contenir informació que clarifiqui a les famílies els avenços, les dificultats, els assoliments i les mancances observats en el procés d’aprenentatge de les diferents àrees de coneixement o matèries i dels projectes globalitzadors de caràcter transversal. Aquesta informació es pot complementar amb l’ús d’indicadors d’avaluació per expressar resultats.

Significa que l’informe ha d’incloure aquella informació relativa al procés d’aprenentatge i de desenvolupament personal que es consideri rellevant per compartir amb les famílies. Cal que l’informe faci saber a la família en quin moment es troba l’alumnat i que destaqui el recorregut que està seguint. A més, l’informe pot recollir informacions relatives a les seves habilitats personals i socials i del seu procés maduratiu.

Significa que l’informe ha d’explicar a les famílies, si és el cas, quines mesures i suports d’atenció educativa s’han adoptat. De la mateixa manera, s’ha d’informar de la previsió de mesures i suports que s’hagi decidit adoptar en el futur i d’aquelles decisions que s’hagin pres per tal d’afavorir el procés d’aprenentatge de l’alumnat.

Elaborar un informe d’avaluació que compleixi amb tots aquests requeriments i característiques i que a més sigui viable de dur a terme pot ser complicat.

Al meu centre s’està en procés de refer el model d’informe d’avaluació que s’entrega a les famílies per tal que no sigui només un informe qualificador, potenciant el seu vessant formatiu ja que la qualificació per sí sola no permet saber a l’alumnat i a les seves famílies en què es pot millorar i com fer-ho​. En canvi, un informe qualitatiu posa de manifest els aspectes assolits, els que s’haurien de millorar i les propostes per avançar.

A partir del segon trimestre del curs 2023-2024 s’ha implicat a l’alumnat en l’elaboració d’aquest informe.

En concret, pel que fa a l’alumnat de tercer cicle s’ha elaborat un informe en el que s’han redactat una sèrie de criteris d’avaluació associats a tres de les competències clau transversals i a les àrees que s’imparteixen a l’educació primària.

Competència personal, social i d’aprendre a aprendreCompetència ciutadanaCompetència digitalLlengua catalanaLlengua castellana
Llengua anglesaConeixement del mediMatemàtiquesMúsicaEducació física

Per a cada criteri d’avaluació s’han establert quatre nivells d’assoliment:

Nivell 1Nivell 2Nivell 3Nivell 4
Encara no ho puc ferComenço a fer-ho amb ajuda i suportsSoc capaç de fer-hoHo faig sempre, amb molta correcció i amb autonomia

A més s’ha afegit un apartat en el que l’alumnat després d’un procés reflexiu pot anotar en què creu que pot millorar i un altre apartat en el que les famílies poden anotar com creuen que evoluciona el seu fill/a.

La veu de l’alumnat a l’àrea d’educació física

En el procés d’elaboració de les frases dels criteris d’avaluació per a l’àrea d’educació física que s’han establert en aquest informe s’ha procurat que proporcionin informació qualitativa sobre el procés d’aprenentatge de l’alumnat, que tinguin relació directa amb quatre de les cinc competències específiques de l’àrea i els criteris d’avaluació associats, que estiguin redactades en positiu i que siguin comprensibles per als receptors de l’informe: l’alumnat i les famílies. A més, tant els criteris d’avaluació com els indicadors d’avaluació s’han compartit prèviament amb l’alumnat assegurant-nos que s’han comprès.

Competència específica 1. Resoldre situacions motrius diverses de forma eficaç i creativa, articulant capacitats i habilitats motrius per a donar resposta a projectes i pràctiques d’activitats físiques de la vida quotidiana.
Frase definitiva del criteri d’avaluació de l’informe d’avaluació.
Mostro un bon domini, control i coordinació del meu cos en la realització de tots els tipus d’activitats i reptes motrius.
Versió prèvia.
Mostro un bon domini, control i coordinació del meu cos i utilitzo les meves capacitats i habilitats motrius en la realització de tots els tipus d’activitats i reptes motrius.
Competència específica 2. Desenvolupar un estil de vida actiu i saludable, incorporant la pràctica habitual d’activitats físiques i altres comportaments beneficiosos per a la salut durant la vida quotidiana per a adquirir d’hàbits que contribueixin al benestar físic, mental i social.
Frase definitiva del criteri d’avaluació de l’informe d’avaluació.
Porto i faig servir sempre l’equip necessari (roba i calçat) per realitzar activitats motrius i la roba de recanvi o els estris d’higiene.
Versió prèvia.
Porto i faig servir sempre l’equip necessari (roba i calçat) per realitzar activitats motrius i la roba de recanvi o els estris d’higiene i prenc mesures de seguretat per tal d’evitar accidents o lesions.
Competència específica 3. Prendre part en activitats motrius individuals i col·lectives, de joc i d’expressió i comunicació corporal per a integrar-les en el repertori motriu i afavorir les relacions interpersonals.
Frase definitiva del criteri d’avaluació de l’informe d’avaluació.
Participo en totes les activitats d’expressió i comunicació corporal utilitzant sense vergonya el meu cos per comunicar-me.
Versió prèvia.
Participo en totes les activitats d’expressió i comunicació corporal utilitzant sense vergonya les possibilitats expressives del meu cos (cos, gest i moviment) per comunicar-me.
Competència específica 4. Valorar l’entorn com a espai de pràctica d’activitats físiques i d’ocupació del temps de lleure, utilitzant-lo de manera respectuosa i responsable per a participar de la seva conservació i millora.
En aquest ocasió s’ha optat per no incloure cap frase relacionada amb aquesta competència específica ni els criteris d’avaluació associats.
Mostrar comportaments i actituds empàtiques i inclusives en la pràctica d’activitats físiques, emprant habilitats socials i processos d’autoregulació per a fomentar la convivència.
Frase definitiva del criteri d’avaluació de l’informe d’avaluació.
Mostro respecte pels companys/es i les normes de funcionament de la classe, gestiono els conflictes de manera positiva i participo activament i amb esforç en totes les activitats motrius.
Versió prèvia.
Mostro respecte pels companys/es i les normes de funcionament de la classe, gestiono els conflictes de manera assertiva i participo activament i amb esforç en totes les activitats motrius.

Com a centre s’han previst espais dins l’horari lectiu per poder implementar aquest model d’informe d’avaluació que té en compte la veu de l’alumnat.

En una primera sessió he recordat el significat i he aclarit dubtes en relació a les frases de cada criteri d’avaluació, que ja s’havien presentat a l’alumnat prèviament, i de cada nivell d’assoliment, relacionant-ho amb activitats d’avaluació concretes que han format part de les diferents SdA que s’han dut a terme. També he recordat a l’alumnat que les seves respostes serien comparades amb les meves respostes emeses en base a les evidències de què disposo a partir dels diferents instruments d’avaluació que s’han aplicat i que tinc recollits. A continuació l’alumnat ha marcat les seves respostes en la graella de l’informe d’avaluació.

Posteriorment he revisat les respostes donades per l’alumnat i he anotat en la mateixa graella les meves respostes. En un percentatge altíssim hi ha hagut coincidència entre les respostes de l’alumnat i les meves.

En una segona sessió, que es pot dur a terme dins l’horari d’educació física mentre el gruix de l’alumnat realitza tasques de manera autònoma o si és possible fora de l’horari d’educació física, hores de reforç per exemple, he dedicat una estona a parlar individualment amb cada alumne/a per comparar les nostres respostes. En el cas de divergir he demanat a l’alumnat que argumentés els motius de la seva resposta. També hem analitzat conjuntament punts forts i punts febles i sobretot hem establert objectius de millora.

La meva valoració personal és positiva en haver constatat la gran coincidència entre les respostes de l’alumnat i les meves. Considero que perquè aquesta alineació es produeixi és imprescindible involucrar l’alumnat en el procés d’avaluació fent servir de manera habitual instruments d’autoavaluació i coavaluació i utilitzant estratègies per fer-lo conscient del seu aprenentatge.

La veu de l’alumnat a l’àrea d’educació física

https://app.box.com/s/od0v5vgx0rsv8it2ut8rn7m9tx72edxe

Heu introduït la veu de l’alumnat en els informes d’avaluació de l’àrea d’educació física?

De quina manera?

Quina és la vostra valoració?

Podeu fer les vostres aportacions a través del comentaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *