Torneig faraó de final de curs

Torneig faraó de final de curs
Font: mouelcos.cat

Torneig faraó de final de curs

El torneig faraó de final de curs pot ser una activitat adient per tal de dur-la terme en les darreres sessions de les nostres classes d’educació física.

Consisteix en una sèrie de jocs i proves que per les seves característiques, objectius i forma d’organització contribueixen al desenvolupament i aprenentatge de diferents habilitats motrius de manera recreativa, lúdica i divertida i sobretot a la posada en pràctica de comportaments i actituds, socials i afectives.

En aquest torneig faraó de final de curs el sistema de competició i la determinació dels guanyadors/es són diferents als d’una competició tradicional. A més es requereix que l’alumnat s’impliqui en la presa de decisions i en la resolució de diferents situacions que vagin sorgint, aplicant processos d’autoregulació i habilitats socials..

Organització

L’alumnat organitzat per parelles, preferentment mixtes, ocupa un lloc a la classificació que s’estableix per sorteig a l’inici de torneig i participa en diferents jocs tractant de vèncer a altres parelles que estan classificades per davant seu, tractant d’arribar a la posició número u.

Per tal d’anar millorant en la seva classificació cada parella ha d’anar reptant a parelles que es trobin millor classificades en alguna de les diferents proves que s’han establert en un espai determinat.

Si com a resultat de la competició la parella pitjor classificada aconsegueix guanyar a la parella millor classificada es produeix un intercanvi en la classificació. Si no és així les dues parelles mantenen la seva classificació igual com estava.

Organització de l’espai de joc

S’han de preveure un nombre suficient de jocs i proves variades en les que es puguin enfrontar dues parelles i sempre unes quantes més que la meitat de parelles. Per exemple si en el torneig faraó de final de curs participen deu parelles, que serien un total de vint alumnes, aleshores convindria establir un mínim vuit o deu activitats. En qualsevol cas, com més nombre i varietat d’activitats, millor.

Les activitats del torneig faraó de final de curs han de possibilitar que l’alumnat posi en joc un ampli repertori d’habilitats motrius. Han de ser senzilles i tenir poques normes i les parelles han de poder completar o modificar les normes de comú acord.

Cada activitat ha de tenir el seu cartell explicatiu o infografia que s’ha de consultar primer abans de començar la competició. Aquest material només és una guia que dona idees quant a la manera de resoldre la situació, però que pot ser completada o modificada.

Establiment de la classificació inicial

Un cop que l’alumnat s’ha organitzat per parelles, preferentment mixtes, s’estableix la classificació inicial per sorteig i s’entreguen a cada parella uns cartells amb una cinta per penjar al coll i així saber en cada moment el lloc que ocupa en la classificació.

A la paret es pengen també tants cartells numerats com parelles hi hagi i a sota de cada cartell una nota adhesiva amb el nom dels membres de cada parella que ocupen aquell lloc a la classificació. La nota adhesiva s’ha d’anar canviant de lloc en funció de l’evolució de la classificació de cada parella. Aquest espai constitueix el tauell de control classificatori i és gestionat pel propi alumnat.

Al costat de la classificació es poden penjar també les normes del torneig faraó de final de curs.

Torneig faraó de final de curs

Font: mouelcos.cat

 

Normes

Les normes de participació en el torneig faraó de final de curs són orientatives i es poden establir en funció del context de cadascú.

  • Les parelles poden desafiar altres parelles millor classificades. Es pot establir un nombre màxim de posicions a escalar, per exemple tres.
  • Totes les parelles han d’acceptar el desafiament de les altres.
  • Només es pot desafiar a parelles que no estan fent cap joc en aquell moment.
  • La parella que fa el desafiament és la que proposa el joc a realitzar.
  • La parella que és desafiada ha d’acceptar el joc que proposi l’altra parella.
  • Les dues parelles han de pactar les normes a partir de les orientacions que hi ha en els cartells de cada joc. Les normes han d’establir-se de manera que les proves no tinguin una durada excessiva.
  • Si la parella que ha fet el desafiament aconsegueix véncer a l’altra aleshores s’han d’intercanviar les targetes de classificació. També han de fer el canvi en el tauler de control classificatori i comunicar-ho a la taula si n’hi ha.
  • No es pot desafiar a la mateixa parella amb la que s’acaba de jugar. S’ha d’haver jugat com a mínim amb una altra parella diferent prèviament.
  • La parella guanyadora del torneig serà la que tingui el número u en acabar el nombre de sessions o el temps establert. Igualment passarà amb la resta de classificacions.

Exemple de jocs i proves

Torneig faraó de Enric

 

Aquestes fitxes de jocs i proves han estat realitzades amb l’aplicació Canva.

Accés a la plantilla editable per tal de poder personalitzar els jocs i proves a la realitat de cada centre. Cal registrar-se a l’aplicació, que té una versió gratuïta.

Torneig faraó de final de curs

Font: mouelcos.cat

 

 

Fotografies del torneig faraó de final de curs

Torneig faraó de final de curs

Font: mouelcos.cat

Torneig faraó de final de curs

Font: mouelcos.cat

En aquesta activitat l’alumnat ha de jugar en equip, acordar i respectar les normes i acceptar el resultat, tenir paciència, esforçar-se en millorar, resoldre possibles conflictes que puguin sorgir, ser autònom, etc.

Aquesta activitat està basada en la formació “L’ensenyament i l’aprenentatge de les habilitats i destreses motrius bàsiques” organitzat per INEFC Barcelona a càrrec de Jordi Díaz Lucea i en el llibre del mateix autor La enseñanza y aprendizaje de las habilidades y destrezas motrices básicas de l’editorial Inde.

 

Novetats curs 2022-2023

S’han creat unes insígnies que s’entreguen a tots els/les participants en finalitzar el torneig.

Torneig faraó de final de curs

Font: mouelcos.cat

 

Accés a la plantilla editable a Canva per tal de poder personalitzar la insígnia. Cal registrar-se a l’aplicació, que té una versió gratuïta.

Torneig faraó de final de curs

Font: mouelcos.cat

 

S’ha renovat la cartelleria del taulell de classificació i dels nombres que porten els participants.

Torneig faraó de final de curs

Font: mouelcos.cat

 

Accés a la plantilla editable a Canva per tal de poder personalitzar la cartelleria. Cal registrar-se a l’aplicació, que té una versió gratuïta.

Torneig faraó de final de curs

Font: mouelcos.cat

 

S’ha afegit a la classificació un altre element que consisteix en atorgar un gomet de color verd a cada equip que ha mostrat actituds de joc net en la realització dels jocs i proves: acceptació del resultat sigui victòria o derrota, respecte per les normes consensuades, esforç en participar en els jocs i proves el millor possible, col·laboració en la preparació i recollida del material, etc.

Torneig faraó de final de curs

Font: mouelcos.cat

També us pot interessar

4 respostes

  1. Felisa ha dit:

    Buenos Dias; es imposible ya conseguir el libro. Podries compartir tu material de fichas de juego?
    Si quietes que no Sea gratuïto podriamos llegar a un acuerdo.
    Gracias

  2. Maria ha dit:

    Moltes gràcies per compartir aquest joc! Aquest final de curs el provarem!

  3. Enric ha dit:

    Perfecte. Doncs ja diràs com t’ha anat amb les adaptacions que hagis fet al teu entorn de treball.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *