Mapes per a curses d’orientació a partir de Google Maps

Mapes per a curses d'orientació a partir de Google Maps
Font: mouelcos.cat

Mapes per a curses d’orientació a partir de Google Maps

 

El desenvolupament d’eines com Google Maps, en combinació amb altre programari lliure, pot facilitar-nos la tasca de crear mapes i traçats casolans per a curses d’orientació escolars.

Primer de tot cal fer una captura de pantalla de Google Maps de l’espai on volem fer la nostra cursa. En ciutats, usualment podem fer servir els parcs propers a l’escola. Si volem fer la cursa d’orientació a les instal·lacions de la nostra escola o institut també podem fer servir aquest sistema.

Mapes per a curses d'orientació a partir de Google Maps

Font: mouelcos.cat

Per fer la captura de pantalla es pot fer servir la tradicional opció de pitjar el botó “ImprPant”,  l’eina “Recortes” a partir de Windows 7 o altre programari específic com per exemple Tiny Take by MangoApps.

http://tinytake.com/

 

Un cop ja tenim la nostra captura de pantalla o imatge de base hem d’editar-la amb algun programa d’edició gràfica com per exemple Gimp que és multiplataforma, gratuït i està en català o Paint.net, que és més senzill i també és gratuït

http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Gimp

https://www.getpaint.net/

 

Hi afegirem com a mínim els símbols de sortida (triangle), fita (cèrcol), número d’ordre (número), traçat (línia) i arribada (doble cèrcol). Opcionalment també podem marcar zones prohibides o perilloses si és que n’hi ha i llocs on poder veure aigua.

simbols-orientacio

Ara ja tenim el mapa preparat per a la nostra cursa. Podem incrustar la imatge en un document i amb un processador de textos afegir-hi informació addicional com el lloc o la data de realització, símbols o ajudes per saber on estan situades les fites, etc. Amb això ja en tenim prou per poder dur a terme les nostres activitats de curses d’orientació.

Mapes per a curses d’orientació a partir de Google Maps

 

Imatges de diferents mapes per a curses d’orientació a partir de Google Maps al barri del Poblenou preparats per ser editats

 

Si volem acabar de donar-li un aspecte més professional al nostre mapa podem fer servir algun altre programari específic per al disseny de curses d’orientació:

Open Orienteering Mapper. Programa gratuït que, agafant com a mostra la nostra captura d’imatge, ens ajuda a superposar en capes tots els elements que hi ha al nostre mapa original. Es pot descarregar des d’aquest enllaç.

http://oorienteering.sourceforge.net/

Mapes per a curses d'orientació a partir de Google Maps

 

 

Purpleden. Un altre programa gratuït que de manera molt senzilla ens ajuda a dissenyar traçats per a curses d’orientació. Però el més interessant és que a la vegada que dissenyem el traçat podem també fer la targeta de descripció del lloc on es troben les fites. Molt recomanable. Es pot descarregat des d’aquest enllaç.

http://purplepen.golde.org/

 

Mapes per a curses d'orientació a partir de Google Maps

 

 

També us pot interessar

2 respostes

  1. Pere ha dit:

    Gràcies per la seva tasca, informació clara i pràctica.
    Salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *