Scratch. Joc de l’alimentació saludable

Scratch. Joc de l'alimentació saludable
Font: mouelcos.cat

Scratch. Joc de l’alimentació saludable

Scratch

Scratch. Joc de l’alimentació saludable. Scratch és un entorn i un llenguatge de programació visual per blocs que permet crear múltiples activitats diferents com ara jocs, històries interactives, animacions, composicions artístiques o musicals, etc. a partir de la unió de blocs d’instruccions de colors i formes diferents sense tenir coneixements profunds de programació i a la vegada que se n’aprèn. El límit està en la imaginació de cadascú.

Scratch està disponible en línia i també es pot descarregar per instal·lar-lo al nostre ordinador.

Scratch permet compartir els projectes creats a través del seu espai web, de tal manera que qualsevol altre usuari pot adaptar-los, transformar-los o millorar-los. La comunitat de Scratch és molt nombrosa i activa.

 

Scratch. Joc de l'alimentació saludable

Font: https://scratch.mit.edu/

Scratch. Joc de l'alimentació saludable

Font: https://scratch.mit.edu/

Els llenguatges de programació són una nova forma d’expressar-se i fan que els usuaris puguin ser els autors de les seves produccions digitals. 

Programar o jugar a programar afavoreix el desenvolupament de totes les habilitats pròpies del pensament computacional (lògica, anàlisi, descomposició, abstracció, etc.) a banda de disposar de múltiples possibilitats artístiques.

Piràmide de l’alimentació saludable

La piràmide de l’alimentació saludable és un instrument educatiu que representa gràficament, d’una manera senzilla i comprensible, la combinació adequada dels aliments i les proporcions diàries que cal incloure en la dieta, segons els coneixements científics més actuals sobre nutrició, i amb l’objectiu de facilitar que totes les persones puguin incorporar una ingesta saludable a la vida quotidiana.

La piràmide de l’alimentació saludable concebuda com la coneixem avui va sorgir als Estats Units l’any 1992 dissenyada i promocionada pel Departament d’Agricultura.

A la base de la piràmide de l’alimentació saludable s’hi van col·locar cereals, pans, pasta i arròs. En un segon esglaó s’hi van col·locar fruites i verdures, una mica més amunt lactis, carn, peix i llegums. A la cúspide s’hi van col·locar greixos i sucres.

Més informació

https://estilosdevidasaludable.sanidad.gob.es/alimentacionSaludable/queSabemos/comoDistribuir/historia/home.htm

Darrerament, experts en nutrició denuncien que la representació de la piràmide de l’alimentació saludable original i la majoria de les representacions que se n’han fet posteriorment, no reflecteixen les darreres recerques fetes en el camp de la dietètica i la nutrició. O que fins i tot que incorpora al vèrtex superior aliments gens recomanables com ara begudes ensucrades, llaminadures, brioixeria o embotits.

És per això que cada vegada està més estesa una nova representació en forma d’un plat equilibrat amb tots els aliments que hauria d’incloure una dieta sana i equilibrada.

A partir de l’any 2011, als Estats Units MyPlate és la referència en els programes de promoció d’una alimentació saludable en substitució de la piràmide de l’alimentació saludable.

Myplate és un cercle que representa un plat que està dividit en 5 grups d’aliments: 30% de cereals, 40% de verdures, 10% de fruites i 20% de proteïna, acompanyat per un cercle més petit que representa un làctic, com un got de llet o un iogurt.

Scratch. Joc de l'alimentació saludable

Font: www.myplate.gov

També està molt estesa la variant que n’ha fet la Universitat de Harvard de Healty Eating Plat (o “El Plat Saludable”, la seva traducció al català). És una versió més detallada que presenta una proporció més alta de fruites en relació amb les verdures, afegeix la ingesta d’olis sans a la recomanació i equilibra proteïna sana i cereals integrals com a 1/4 part de plat. També suggereix un consum de làctics menor i recomana el consum d’aigua i la pràctica d’activitat física.

Scratch. Joc de l'alimentació saludable

Font: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/translations/catalan/

Piràmide de l’alimentació saludable en català

Cada país té la seva pròpia versió de la piràmide de l’alimentació saludable. A mesura que es descobreixen noves evidències en alimentació, les piràmides es reajusten i s’adapten, el que motiva que hi hagi diversos models de piràmides i també, diverses actualitzacions

A Catalunya, la darrera versió de la piràmide de l’alimentació saludable és la publicada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya l’any 2012.

Scratch. Joc de l'alimentació saludable

Font: Agència de salut pública de Catalunya

La recomanació dels aliments a consumir i la seva proporció són aquestes:

  • 5 racions de cereals i fècules (pa, arròs, pasta, patata…), preferentment integrals, 1 a cada àpat
  • 3 racions de fruites
  • 2 racions de verdures i/o hortalisses
  • 4 racions de llet i derivats (formatge, iogurt…)
  • 2 racions d’ous, peix blau, carn blanca o llegums
  • de 3 a 6 racions d’oli d’oliva verge i fruita seca crua
  • de 4 a 8 gots d’aigua
  • limitar el consum de sucre, dolços i sal

Una altra versió anterior de la piràmide de l’alimentació saludable molt similar és aquesta.

Scratch. Joc de l'alimentació saludable

Font: Agència de salut pública de Catalunya

 

Més informació

https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/piramide_alimentacio_saludable/

https://www.mouelcos.cat/?p=88845

https://www.mouelcos.cat/?p=88496

 

Scratch. Joc de l’alimentació saludable

De la combinació de Scratch amb la piràmide de l’alimentació saludable sorgeix aquest joc de classificació que he creat per tal d’apropar-nos d’una manera més lúdica als aliments inclosos a la piràmide de l’alimentació saludable.

El joc consisteix a anar seleccionant els diferents aliments i arrossegar-los fins a la piràmide segons siguin de consum diari, setmanal o ocasional. Els encerts i les errades queden registrats en un comptador.

L’alumnat també pot ser capaç de dissenyar i programar o modificar jocs senzills de classificació com aquest o altres jocs de selecció, coordinació, simulació o creativitat.

A la web d’Scratch es poden trobar un munt d’exemples.

El joc de l’alimentació saludable té dues versions.

 

Versió 1

Utilitzant molts personatges per als aliments. Apareix el nom de cada aliment. Sense pantalla inicial ni d’instruccions. Més feixuc de programar.

https://scratch.mit.edu/projects/556793242

 

 

Versió 2

Utilitzant un sol personatge amb molts vestits per als aliments. No apareix el nom de cada aliment. Amb pantalla inicial i instruccions. Més senzill de programar.

https://scratch.mit.edu/projects/557818825

 

 

També us pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *