Bolos leoneses

Bolos leoneses
Font: www.saber.es

Bolos leoneses

El joc de los “bolos leoneses” és un esport tradicional originari de la província de Lleó amb certes similituds amb el joc de les bitlles catalanes.

Característiques bàsiques del joc

Se situen nou bitlles de fusta sobre un castro o camp dibuixat sobre la sorra, amb la forma d’un tauler de tres en ratlla.

Es posa a més una bitlla més petita, anomenada “miche”, unida per una línia a alguna de les bitlles laterals de la primera o segona fila del castro, tant a la dreta com a l’esquerra. A aquesta bitlla se l’anomena “cincón”. Es pot completar la línia cap enrere fins a tancar-la amb una bitlla que quedi en el mateix lateral. A aquesta línia se l’anomena línia complementària.

Per llançar s’utilitzen boles semiesfèriques de fusta, amb un diàmetre d’uns 14 cm.

Es llança la bola des d’una distància prefixada, on es dibuixa un quadrat que s’anomena mà.

Es llança la bola fent-la girar, de manera que travessi el castro, tirant el “miche” o fent-la passar entre el “miche” i el “cincón”, sempre sense tocar la línia complementària. S’aconsegueix així la màxima puntuació, que són 11 punts.

També proporciona punts, que són sumatius, tirar bitlles al pas pel castro (excepte el “cincón”).

El castro és la part del camp de joc on es col·loquen les bitlles. És un quadrat de 1’40 m de costat.

Le bitlles  són un tros de fusta tornejada en forma cònica. Es necessiten nou bitlles i unes altres més petites anomenades “miche”. Les bitlles tenen 55 cm de llarg; la base de suport de 10 cm de diàmetre i la cúspide de 10cm de diàmetre. El “miche” té 28 cm de llarg; la base 7 cm de diàmetre i la cúspide 3 cm.

Les bitlles se situen verticalment en el castro recolzats per la seva base, de manera que formin tres files de tres bitlles amb separació de 55 cm. El “miche” es col·loca en els costats del castro.

 

Introducció

Equipació

Com jugar

 

Llançament

 

Vídeos extrets de la web

http://www.iniciasport.com/

També us pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *