Principis d’una activitat física cooperativa

Principis d'una activitat física cooperativa
Font: mouelcos.cat

Principis d’una activitat física cooperativa

Una activitat física cooperativa és una manera d’aprenentatge en la qual els alumnes s’organitzen en petits grups per treballar junts amb la intenció d’assolir uns objectius comuns.

Una activitat física cooperativa no consisteix simplement en agrupar els alumnes i demanar-los que treballin junts sense estructurar les tasques assignades per tal que facin un veritable treball en equip ni tampoc en que treballin junts però avaluant de manera individual, sense valorar els resultats comuns.

Els grups a l’aprenentatge cooperatiu poden ser de nombre variable i, preferiblement, heterogenis. Per ser efectius han de tenir una durada en el temps per permetre als membres establir els lligams i la confiança necessaris per poder funcionar com a grup cooperatiu.

Segons el llibre El aprendizaje cooperativo en el aula David W. Johnson, Roger T. Johnson, Edythe Johnson Holubec Paidos 1999  els grups a l’aprenentatge cooperatiu han de complir cinc condicions imprescindibles per tal que funcionin com a tal:

  • Interdependència positiva. La interdependència positiva es dóna quan tots els membres d’un grup persegueixen el mateix objectiu, de manera que l’èxit o el fracàs d’un membre del grup, suposa l’èxit o el fracàs de tot el grup.
  • Responsabilitat individual i de grup. El grup persegueix un objectiu que ha d’assolir i cada membre ha de responsabilitzar-se de la seva part del treball i de contribuir, amb èxit a assolir els objectius comuns.
  • Desenvolupament d’habilitats socials interpersonals. A més dels continguts, els grups han de aprendre a resoldre conflictes, prendre decisions, establir lligams de confiança, consensuar i arribar a acords …
  • Interacció cara a cara estimuladora. Els membres del grup han de parlar entre ells, consensuar solucions, ajudar-se mutualment, donar-se ànims …
  • Avaluació grupal. El grup ha d’avaluar com està treballant, quins aspectes ha de millorar, quins aspectes són exitosos …, per tal de millorar els seu rendiment.

 

Principis d'una activitat física cooperativa

Font: aulaplaneta.com

Alguns rols en una activitat física cooperativa

Imatges de Merche Martín @merche70 creadora del blog laclasedemerche

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

També us pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *