Jorkyball
Font: wospac.com/news/new-soccer-games/jorkyball/

Jorkyball

El jorkyball és una modalitat de futbol de 2 contra 2. Va ser creat per Gilles Paniez el 1987 a Lió i es va començar a exportar a altres països en els anys 90. Actualment està present a França, Itàlia, Mèxic, Portugal, Anglaterra i Espanya.

Es juga en un camp de 10m x 5m de superfície que està coberta de gespa artificial i les parets són de metacrilat i d’uns 3 metres d’alçada. El camp de jorkyball es pot muntar tant en interior com en exteriors. Les porteries són de 110 x 110 cm i la pilota de la mida d’una de handbol.

Tot contacte i joc antiesportiu és considerat falta.

Un partit acaba quan un dels 2 equips guanya 3 de 5 sets (cada set, a excepció del 5è, conclou quan un equip marca 7 gols, si arriba al 5è caldrà guanyar amb una diferència de 2 gols).

Cada equip està format per 2 jugadors amb dos rols diferenciats (davanter i defensa), aquestes posicions es canvien a cada set (el canvi és obligatori i mai no pot efectuar-se enmig d’un set).

Aquesta activitat és la de més intensitat que he practicat mai.

Reglament

El defensa

• És qui realitza el servei posant la pilota dins de l’àrea.
  • Cada vegada que el davanter del mateix equip treu una falta, s’ha d’enganxar a la seva porteria.
  • Si treu el contrari, es col·loca en la seva àrea de servei.
  • No pot passar la línia central, si no, és falta.
  • Si bloqueja la pilota, és falta.
  • Pot marcar gol en qualsevol moment del partit, ajudant-se de les parets o ajudant-se del sostre.

El davanter

• En un servei de la seva defensa, es col·loca en la seva àrea. No pot quedar-se amb la pilota més de 10 segons, en cas contrari, és falta.
  • És ell qui llança les faltes i penals.
  • En una falta o penal del contrari, es col·loca enganxat a la paret del camp contrari.
  • Es pot moure per tots els costats del camp excepte a l’àrea contrària.
  • Pot marcar en qualsevol moment del partit, ajudant-se de les parets o del sostre.