Volei circulació

Volei circulació

Volei circulació

 

Sovint el volei resulta un esport massa complicat per assolir uns mínims aprenentatges entre l’alumnat d’educació primària. La poca continuïtat del joc l’acaba fent poc atractiu i avorrit.

Adrie Noij, un entrenador holandès de voleibol amb l’objectiu d’introduir el voleibol als més petits, desenvolupa una nova forma d’iniciació del voleibol: el VOLLEYBALL CIRCULATION.
Aquesta adaptació inclou la variació del nombre de jugadors, del camp de joc, altura de la xarxa i l’ús de pilotes més suaus i lleugeres.
S’utilitzen diferents formats de joc com 1 x 1, 2 x 2, 3 x 3 i 4 x 4.
També s’han adaptat diverses normes per a provocar més contactes i disminuir la dificultat d’execució de les habilitats específiques del voleibol.

El volei-circulació resulta molt motivant des del principi.

Estructurat en 6 nivells que progressivament van apropant als aprenentatges propis del joc del voleibol.

 

Nivell 1

Objectiu:
Fer que la pilota toqui en el camp contrari. La pilota es pot llançar de qualsevol manera al camp contrari des de qualsevol punt del camp propi. S’ha llançar la pilota immediatament després d’agafar-la (no retenir-la més d’un segon).

Normes:

Cada vegada que un jugador passa la pilota per sobre de la xarxa tot l’equip fa una rotació.

Els jugadors no poden caminar amb la pilota agafada. Quan la distància entre el jugador i la xarxa és molt gran pot passar la pilota a un company.

Es podrien incloure també aquestes normes:

Quan un jugador no agafa la pilota, quan l’envia fora o quan toca la pilota i aquesta surt del camp, aquest jugador ha de sortir del camp.

Quan només queden dos jugadors al camp, cada vegada que passen la pilota canvien de posició.

Un jugador pot tornar a entrar al camp quan un company agafa la pilota. El jugador que surt del camp abans, torna a entrar primer.

Quan tots els oponents són eliminats del camp, es suma un punt.

 

 

 

Nivell 2

La pilota es treu amb un servei baix des de qualsevol punt de la pista pròpia.

El jugador que agafa la pilota NO pot passar la pilota a un company. S’ha llançar la pilota immediatament després d’agafar-la (no retenir-la més d’un segon).

Si la pilota s’agafa a l’alçada del cap, s’ha de enviar a l’altre camp també per damunt del cap. En canvi, si la pilota s’agafa per sota del cap, cal tornar-la també per sota (aquest moviment es farà amb les dos mans acompanyat d’un lleuger balanceig de braços). A base de repetir aquests dos moviments s’anirà automatitzant el que després serà el toc de dits i el toc d’avantbraç.

Altres normes que es poden aplicar:

Un jugador eliminat pot tornar al camp després de tres accions bones del seu equip (es dir, quan la pilota torna tres vegades al seu camp).

Quan un company realitza un toc d’avantbraç (sense agafar la pilota, contacte curt) i agafa ell mateix la pilota al segon toc, tots els companys eliminats poden tornar al terreny de joc.

 

 

 

 

 

Nivell 3

 

Rotació normal (quan la pilota toca el terra).

El servei es realitza des de darrera de la línia de fons. Un jugador pot servir tres vegades consecutives com màxim (després faran rotació i servirà el seu company corresponent).

La pilota s’ha de passar en tres tocs a camp contrari, el primer ha de ser un toc d’avantbraç i en el segon es pot agafar però s’ha de llançar reproduint un toc de dits o avantbraç. Aquest toc s’ha de fer perpendicular a la xarxa (semblant a una col·locació). El jugador que fa el segon toc es pot desplaçar cap a la xarxa abans de fer-lo.

També es pot aplicar la següent norma:

Els jugadors reserves entren obligatòriament al terreny en recuperar el servei amb el objectiu de jugar tots al mateix temps.

 

 

Nivell 4

 

A la fase anterior, s’afegeix que el jugador que agafava la pilota per passar-la a l’altre camp, ara la llançarà a l’aire, perquè un jugador del seu equip faci un tercer toc, ja sigui amb toc de dits o amb una sola mà.

En el cas que el segon jugador estigui massa endarrera, pot fer fins a tres passades per situar-se prop de la xarxa i així llançar la pilota en millors condicions per a que el tercer pugui rematar millor.

En aquesta fase s’eliminen les rotacions i sols es fan quan l’equip ha fet punt.

Ara ja sols es saca de fora del camp. En cas de que un jugador saqui molt bé limitarem les seves sacades a 3.

 
 

Nivell 5

 

La pilota s’ha de passar en tres tocs a camp contrari, el primer ha de ser un toc d’avantbraç i en el segon es pot agafar però s’ha de llançar reproduint un toc de dits o avantbraç. Aquest toc s’ha de fer perpendicular a la xarxa (semblant a una col·locació). El jugador que fa el segon toc es pot desplaçar cap a la xarxa abans de fer-ho.

 

Nivell 6

 

S’incorpora la tècnica de remat al joc i es dona la possibilitat d’incorporació del servei de tennis.

 

Informació extreta de la web de Pere Torrents.

També us pot interessar